Suplimente alimentare pentru imunitate

alimentare pentru imunitate

Sistemul imunitar este o colecție complexă de celule, proteine și substanțe chimice care vă apără constant organismul împotriva germenilor invadatori, inclusiv bacterii, viruși și toxine. În unele cazuri, atunci când dietele sunt sărace în anumiți nutrienți, cum ar fi vitamina C, zinc sau acid folic, acestea pot slăbi sistemul imunitar și vă pot face mai susceptibili la infecții. Suplimentele alimentare vă pot crește aportul de aceste vitamine, minerale și alte ingrediente care susțin funcția imunitară. Dar experții avertizează că, dacă aveți o dietă bine echilibrată și nu aveți o deficiență nutrițională, este puțin probabil ca administrarea de suplimente alimentare pentru imunitate suplimentară să prevină sau să vă scurteze atacurile de boală.

suplimente alimentare imunitate

Deficiențele în nutrienți specifici, cum ar fi zincul, vitamina C, vitamina D și seleniul, pot avea un efect dramatic asupra funcționării sistemului imunitar. Studiile clinice arată că persoanele cu deficiențe alimentare sunt mai predispuse să se îmbolnăvească, să aibă dificultăți în lupta împotriva infecțiilor și să dureze mai mult pentru a se recupera după boli.

Zincul este un nutrient cheie pentru stimularea sistemului imunitar care protejează împotriva infecțiilor tractului respirator, stimulează producția de celule T care luptă împotriva virusului și scade durata răcelilor. De asemenea, acționează ca un antioxidant, ajutând la prevenirea deteriorarii sistemului imunitar prin neutralizarea radicalilor liberi. Sursele alimentare de zinc includ stridiile, carnea de porc, carnea de vită, puiul și cerealele fortificate pentru micul dejun.

Suplimente alimentare pentru imunitate

Un alt nutrient esențial pentru o funcție imunitară sănătoasă este vitamina A, care susține celulele sistemului imunitar care luptă împotriva infecțiilor și ajută pielea să lupte împotriva efectelor îmbătrânirii. Vitamina A preformată (neacidă) se găsește în ficat, pește, gălbenușuri de ou și produse lactate. Seleniul, un alt nutrient puternic care stimulează imunitatea, ajută la activarea și reglarea sistemului imunitar. Îl poți găsi în ton, crustacee, ciuperci, semințe de floarea soarelui, nuci și pâine fortificată.

Vitamina E este un antioxidant care este important pentru sănătatea celulară și ajută la menținerea celulelor T în formă maximă. Îl puteți obține sub formă de tocotrienoli din multe multivitamine sau ca nutrient izolat în fructe și legume de culoare închisă, cum ar fi avocado, broccoli, alune și unt de nuci.

Apa este esențială pentru menținerea sistemului imunitar în stare bună de funcționare, spune Zumpano. Este un vehicul care ajută sistemul limfatic să transporte celulele albe din sânge și alți nutrienți ai sistemului imunitar acolo unde trebuie să meargă. De asemenea, consumul de apă din abundență hidratează organismul, ceea ce poate ajuta la îmbunătățirea performanței alimentelor care stimulează imunitatea.

Suplimentele alimentare pentru imunitate pot fi utile pentru anumite populații și situații în care este probabilă o deficiență de nutrienți, cum ar fi gospodăriile cu venituri mici, femeile însărcinate și care alăptează, sugarii și copiii mici, persoanele cu boli cronice și bolnavii critici. Dar pentru majoritatea oamenilor, creșterea cantității de micronutrienți care stimulează imunitatea pe care o obțineți din dieta dumneavoastră este o idee mai bună. De exemplu, adăugarea de somon și alți pești grasi în dieta ta poate oferi mai multă vitamina D, ceea ce cercetările sugerează că reduce riscul de simptome asemănătoare gripei și scurtează durata infecțiilor virale, cum ar fi răceala comună. Dar nu luați un supliment fără să vă consultați mai întâi cu furnizorul de asistență medicală. Unele suplimente pot interfera cu medicamentele, în timp ce doze foarte mari de altele pot fi periculoase.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *